Žádné produkty
Aby grilování proběhlo dle vašich představ a aby hosté odcházeli s pocitem příjemně stráveného času s přáteli, je dobré dodržovat tyto rady.
Než začnete grilovat, připravte si ke grilu všechno, co potřebujete: jídlo, marinádu, omáčku na podlévání, koření a náčiní. Nejhorší co může být je během grilování někam odbíhat a něco pořád někde hledat...
Intenzivní chuť a vůni grilovaného masa získáte grilováním nad přímým žárem.. Položte ruku asi 10 cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, měli byste nad roštěm ruku udržet tak 2 až 3 vteřiny, než pocítíte žár a rukou uhnete. To je ta správná teplota pro přímé grilování steaků.
Než na gril položíte jídlo, očistěte rozžhavený grilovací rošt pevným drátěným kartáčem. Grilovací rošt čistěte jak během grilování tak i po jeho skončení.
Než na kartáčem očištěný rošt položíte jídlo, přetřete ho zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji. (Papírovou utěrku uchopte kleštěmi.) Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne a vytvoří vám požadovanou mřížku. Ale zejména zamezí "přichytávání" masa k roštu. Rošt mažeme nejen na začátku, ale i během grilování.
Steaky a kotlety otáčejte kleštěmi, ne vidličkou, která maso propíchne a způsobí nežádoucí vytékání masové šťávy.
Nasládlé grilovací omáčky potírejte na maso až v posledních minutách grilování, aby se cukr v omáčce nepřipálil. Maso potírejte štětečkem na potírání nebo mopem na omáčku.
Když nepřímo grilujete velké kusy masa (žebírka, hrudí, celá kuřata), musí být víko grilu zavřené. Ale zavírejte ho i při přímém grilování. Není důvod mít víko odklopené. Zejména na jaře a na podzim dochází při odklopeném víku k nežádoucímu ochlazování grilovaného masa zvrchu a tak k prodlužování doby grilování.
Hovězí steak, kuře, jakýkoli velký kus masa v celku, vlastně téměř všechno, co ugrilujete, bude ještě chutnější a šťavnatější, když to necháte před servírováním pár minut stát na prkénku (nejlépe zabalené v alobalu). Používejte mžikový teploměr, kterým rychle zjistíte, jestli je maso propečené podle vaší chuti.
Jakmile cokoli položíte na rošt (zvlášť, když grilujete přímou metodou), nikam neodcházejte, dokud se "to" neugriluje. To je to nejdůležitější pravidlo...
Komenty
Zanechte svůj komentář